Universitat Oberta de Catalunya
Barcelona (seu central)
Un centre públic amb gestió privada
Creada el 1995, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ofereix estudis online de grau, màster i formació contínua, la gran majoria dels quals es poden cursar tant en català com en castellà. El curs 2022-2023 comptava amb uns 87.000 estudiants i el 90% d'ells compaginava feina i estudis. Des de que la UOC es va fundar, s'hi han graduat 113.500 persones.
Es tracta d'un centre públic que la Generalitat gestiona a través d'un patronat integrat per representants dels sectors públic i privat. Compta amb un pressupost que es nodreix principalment de l'import de les matrícules (els preus es regulen anualment per decret) i, subsidiàriament, de recursos públics (una quarta part).
Mig centenar de màsters oficials
El gruix de l'oferta de 49 màsters oficials de la UOC es concentra en les àrees d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació (un total de 10, tot i que 3 són interuniversitaris); Economia i Empresa (11 programes, un d'interuniversitari); Psicologia i Ciències de l'Educació (8); Ciències de la Salut (7 programes, dos interuniversitaris) i Dret i Ciència Política (7, dos d'interuniversitaris). L'oferta educativa de la UOC també inclou 7 màsters propis.
Tres centres de recerca especialitzada
La universitat compta amb tres centres de recerca especialitzats en l'estudi d'internet i dels efectes de la interacció de les tecnologies digitals amb l'activitat humana (IN3); la innovació en l'aprenentatge en línia (eLearning Innovation Center), i l'ús de les tecnologies digitals en benefici de la salut (eHealth Center).